Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Cattleya « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Cattleya

I naturen är den epifytisk (trädlevande) eller lithofytisk (växer på en sten) och finns i en mångfald av färger. Härstammar från Syd och Mellanamerika. Doftar ofta, mycket, och underbart!
 • PLACERING
  Cattleya vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men aldrig brännande under resten av året. Passar i boningsrum och vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag. Dom flesta arter är intermediära och trivs vid en temperatur 15-25° men gärna något svalare på natten. Under tillväxtperioden trivs den med en dagstemperatur på 25-30°. Står gärna ute på sommaren men bör inte utsättas för temperaturer under 10°.
 • VATTNING
  Cattleya är noga med sina årstider, det är mycket viktigt att respektera vintervilan. Det innebär att den önskar en torr vinter efter det att de nya bulberna vuxit färdigt, med nästan inget vatten alls, bara en skvätt då och då. På sommaren är det viktigt att vattna på ordentligt så att de nya bulberna växer till sig och blir stora innan vintern. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker rikligt under tillväxtperioden gärna ren häst- eller kogödsel (om den står ute vill säga).
 • OMPLANTERING
  Omplanteras när den är påväg ut ur krukan, helst precis när tillväxten börjat. Omplanteras i mycket grov orkidékompost.
 • VIKTIGT!
  Placera inte i närheten av frukt, blommorna vissnar jättefort då! Alternativt ramlar knopparna av innan de har hunnit slå ut.

-