Orkidéer är fantastiska blommor och jordens näst största blommande familj. Det finns en otrolig mångfald och arter för alla. Vissa är stora och färgglada, andra är pyttesmå med riktigt konstiga former och färger.
Visst finns det orkidéer som är svåra att odla, men det finns väldigt många arter som är mycket lätta att sköta inomhus, och andra som trivs bra i trädgården.
Det finns mellan 25-30 000 arter av orkidéer och de finns över nästan hela världen. De flesta orkidéer vi odlar är epifyter (trädväxande), litofyter (växer på eller bland stenar) eller markväxande.Denna otroliga mångfald gör att det är svårt att kunna ge några generella skötselråd. Men hybrider är oftast lättast att börja med eftersom många är framtagna för att kunna klara vårt inomhusklimat.
När det gäller rena arter så är det bäst att ta reda på var och hur de växer i naturen och sedan försöka efterlikna det klimatet hemma. Läs på om plantan innan du köper för bästa resultat.
Generella odlingsråd
Här är några generella odlings råd som gäller de allra flesta orkidéer som du hittar ute i handeln.
- De flesta orkidéer vill ha det så ljust som möjligt men skyddas mot direkt sol, speciellt under sommaren.
- Vattna med rumstempererat vatten och använd helst mjukt vatten som är fritt från klor och med låg kalkhalt. Allra bäst är regnvatten. Spola igenom krukan ordentligt eller sänk ner hela krukan i vatten, men undvik att vatten blir stående i bladrosetten.
- Orkidéer gillar hög luftfuktighet. Därför kan man placera krukan på ett fat eller i en större ytterkruka med lecakulor och vatten för att öka växttrivseln något. Men låt aldrig botten av innerkrukan eller rötterna stå i vatten. Att använda en luftfuktare är ännu mer effektivt.
- Luftcirkulation är bra, men var försiktig med kalldrag.
- Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden (ofta mars till oktober), och är plantan vinterblommande göder man även en gång i månaden under blomningen.
- Klipp helst inte av blomstängeln förrän den är helt brun och torr.
- Viktigt! Låt aldrig vatten bli stående i ytterkruka eller bladrosett.
Phalaenopsis
En lättskött orkidé med blomning som ofta varar i flera månader. I naturen är den epifytisk (trädlevande). Härstammar från Sydostasien. I Sverige kallas den ofta för "Brudorkidé."
- PLACERING Phalaenopsis vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte direkt sol resten av året. Den är varm växande, trivs vid en temperatur 18-30° och passar väl i boningsrum. Vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag.
- VATTNING Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning mellan mars och oktober. Om plantan är vinterblommande gödsla en gång i månaden under denna tid.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i ren pinjebark (om plantan är liten eller i dåligt skick kan man blanda i lite vitmossa). Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.
- Viktigt! Vatten får aldrig stå i bladrosetten! Klipp helst inte av blomstängeln förrän den är helt torr.
Paphiopedilum
En lättskött orkidé som kan blomma när som helst på året. I naturen är den terrestial (mark växande) eller lithofytisk (lever på stenar). Växten är långsamt växande. Härstammar från Sydostasien.
- PLACERING Fläckbladiga Paph bör placeras i norrfönster övriga i öst/väst, ljust men skuggigt. Paph med smala helgröna blad kan med fördel stå ute på sommaren. Trivs vid en temperatur på 17-25°
- VATTNING Vill torka ut lite mellan vattningarna, men låt den inte bli helt torr. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Gödning sker vid varannan vattning mellan mars och oktober. Om plantan är vinterblommande gödsla en gång i månaden under denna tid.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i Paphiopedilumkompost. Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.
- VIKTIGT Vatten får aldrig stå i bladrosetten!
Oncidium
En lättskött orkidé som kan blomma alla tider på året. I naturen är den epifytisk (trädlevande). Härstammar från Syd- och Mellanamerika.
- PLACERING Oncidium vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte brännande under resten av året. Den är varm-sval växande, trivs vid en temperatur 15-25° och passar väl i boningsrum. Står gärna ute på sommaren.
- VATTNING Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Den behöver rikligt med vatten under tillväxtperioden men bara lite under viloperioden. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i orkidékompost. Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.
Odontoglossum
En lättskött orkidé som kan blomma alla tider på året. I naturen är den epifytisk (trädlevande).
- PLACERING Odontoglossum vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte brännande under resten av året. Den är svalväxande, trivs vid en temperatur 10-20° och passar i svala boningsrum. Står gärna ute på sommaren.
- VATTNING Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Den behöver rikligt med vatten under tillväxtperioden men bara lite under viloperioden. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras när komposten är nedbruten och ”jordig”. Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.
Miltoniopsis
Är i naturen epifytisk (trädlevande) och finns i en mångfald av färger. Härstammar från Sydamerika.
- PLACERING Miltoniopsis vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte brännande under resten av året. Svalväxande och passar i svala boningsrum, vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag. Trivs vid en temperatur 10-20° men gärna något svalare på natten. Står gärna ute på sommaren.
- VATTNING Svag uttorkning mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blomtiden är över. Omplanteras i orkidékompost.
- VIKTIGT Låt aldrig vatten bli stående i ytterkruka eller bladrosett!
Ludisia
En lättskött orkidé som i naturen lever på marken under andra växter. Härstammar från Kina och Sydostasien.
- PLACERING Ludisia tål måttligt ljus men inte mörkt. Är varmväxande och passar i boningsrum.
- VATTNING Svag uttorkning mellan vattningarna. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Regelbunden gödsling ger växtkraft.
- OMPLANTERING Omplanteras efter blomning, använd jordorkidékompost. Beskärning på vårvintern.
Epidendrum
Får den bara tillräckligt med ljus kan den blomma året runt! Härstammar från Syd- och Mellan Amerika
- PLACERING Ljust och luftigt (snudd på lite dragigt). Trivs ute på sommaren i ett halvskuggigt läge.
- VATTNING MYCKET vatten på sommaren! Annars när komposten är torr.
- GÖDNING Normal gödning under sommarhalvåret.
- OMPLANTERING Omplanteras när krukan är full, och det blir den snabbt. Den producerar även massor av små skott om man låter gamla blomstänglar sitta kvar. Skär av dessa när de fått c.a. 5 cm långa luftrötter och plantera i ny orkidékompost.
Dendrobium (Phalaenopsis och ”Emma” hybrider)
Blommorna på Dendrobium phalaenopsis och alla ”Emma” hybrider kommer från en stängel i toppen på bulben. Härstammar från norra Australien och öarna norr om.
- PLACERING Vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte brännande under resten av året. Varmväxande och passar i boningsrum, vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag. Trivs vid en temperatur 17-25° men gärna något svalare på natten. Står gärna ute på sommaren.
- VATTNING Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.
- OMPLANTERING Omplanteras vart annat år under våren eller när blomtiden är över. Omplanteras i orkidékompost.
- VIKTIGT Låt aldrig vatten bli stående i ytterkruka eller bladrosett!
Dendrobium (Nobile hybrider m.fl.)
Blommorna på Nobile hybrider kommer direkt på bulberna (stammen). Härstammar från norra Indien, Himalaya och Kina.
- PLACERING Skyddas mot brännande sol. Sval och torr placering, vintertid 12-18° och helst ännu svalare på natten. Fordrar en kallperiod med ca 10° för knoppsättning. Vid blomning ger sänkt nattemperatur längre blomperiod. Står gärna ute på sommaren.
- VATTNING Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Rikligt med vatten under tillväxten men väldigt lite under viloperioden bara så att inte bulberna skrumpnar ihop för mycket. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Vid vinterblomning gödning en gång per månad. Mars till oktober gödning vid varannan vattning.
- OMPLANTERING Omplanteras när plantan fyllt krukan och då under våren eller när blomtiden är över. Omplanteras i orkidékompost. Angrepp av ohyra kan utvecklas. Bekämpa med ”Provado +” eller liknande.
Cymbidium
Denna orkidé rekommenderas inte till någon som inte har till gång till ljusa, svala utrymmen på vintern, såvida man inte har tänkt ha den som en grön växt utan blommor förstås!
- PLACERING Mycket ljus och sval placering under vintern. Behöver stå ute på sommaren för att blomma
- VATTNING Jämn fuktighet hela sommaren och endast så mycket vatten att inte bulberna skrumpnar, vintertid.
- OMPLANTERING Cymbidium älskar att stå trångt och det kan se ut som om plantan är påväg att lämna krukan men plantera inte om förrän bulberna skymmer krukkanten och då i en lite större kruka eller dela och sätt i mindre krukor. Tänk då på att varje delning skall innehålla minst 4st bulber.
- GÖDSLING I Australien odlas dessa i ren hästgödsel så dom kräver ganska mycket gödning (Använd inte den flytande orkidégödningen)!
Cattleya
I naturen är den epifytisk (trädlevande) eller lithofytisk (växer på en sten) och finns i en mångfald av färger. Härstammar från Syd och Mellanamerika. Doftar ofta, mycket, och underbart!
- PLACERING Cattleya vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men aldrig brännande under resten av året. Passar i boningsrum och vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag. Dom flesta arter är intermediära och trivs vid en temperatur 15-25° men gärna något svalare på natten. Under tillväxtperioden trivs den med en dagstemperatur på 25-30°. Står gärna ute på sommaren men bör inte utsättas för temperaturer under 10°.
- VATTNING Cattleya är noga med sina årstider, det är mycket viktigt att respektera vintervilan. Det innebär att den önskar en torr vinter efter det att de nya bulberna vuxit färdigt, med nästan inget vatten alls, bara en skvätt då och då. På sommaren är det viktigt att vattna på ordentligt så att de nya bulberna växer till sig och blir stora innan vintern. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker rikligt under tillväxtperioden gärna ren häst- eller kogödsel (om den står ute vill säga).
- OMPLANTERING Omplanteras när den är påväg ut ur krukan, helst precis när tillväxten börjat. Omplanteras i mycket grov orkidékompost.
- VIKTIGT! Placera inte i närheten av frukt, blommorna vissnar jättefort då! Alternativt ramlar knopparna av innan de har hunnit slå ut.
Flersläkteshybrider
Orkidéhybrider är resultatet av korsningar inom likväl som mellan släkten. En hybrid mellan två eller fler släkten kallas flersläkteshybrider, eller på engelska "intergeneric hybrids".
- Man kan tyvärr inte ge generella skötselråd för dessa flersläkteshybrider kan som stämmer för allihop, som blomsteraffärerna dock ofta gör. Men genom att titta på blommorna så kan man oftast utläsa vilka släkten som finns i hybriden och därigenom få en liten vink om hur den kanske skulle vilja ha det. Det bästa är att ta en bild på blomman och rådfråga någon av oss i VSOS.
- Cambria har blivit ett vanligt kommersiellt samlingsnamn för intergeneriska hybrider, men de säljs under lite olika namn, som till exempel: Beallara, Burrageara, Colmanara, Miltassia, Odontonia, Vuylstekeara, Wilsonara... m.fl.