Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Årsmöte lördagen 21 februari 2015 « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Årsmöte lördagen 21 februari 2015

Foto: Thomas Brosset /Åkesson

 

Ett år, och framför allt år 2014, har schwishat förbi och det är dags för årsmöte igen. För valberedningen har det varit ett evigt smörjande för eventuella kandidater till ordförandeposten. Är det titeln som gör att en del backar inför åtagandet?

I VSOS har vi fördelen av att kunna samlas i en av lärosalarna i Botaniska Institutionen som ligger i anslutning till Göteborgs Botaniska Trädgård. Förr hade vi allt som oftast samling i trädgården eller växthusen för att gemensamt vandra och se vad som blommar för tillfället. Några av våra medlemmar håller fortfarande traditionen vid liv. Årsmötet ligger alltid i tiden kring Fettisdagen, så de senaste åren har Malin bjudit på hembakta semlor, så också i år. Mycket uppskattat och ett stort tack till Malin!

Malin bjuder på hemmagjorda semlor

Malin bjuder på hemmagjorda semlor

 

Jan Jonsson mångårig ordförande vid våra årsmöten

Jan Jonsson mångårig ordförande vid våra årsmöten

Ordförandeklubban svingades under årsmötet, som så många gånger tidigare, av Jan Jonsson som såg till att förhandlingarna flöt på i rask takt. Årsmötet avklarades därför smärtfritt, dock hade valberedningen inte lyckats hitta någon till ordförandeposten, men efter konstituerande möte har styrelsen lyckats utse Ivar Edvinsen för det passande uppdraget. Sammansättningen av den nyvalda styrelsen kan ses på annan plats på vår hemsida.

Det är kanske, för de flesta, inte så intressant med årsmöte? Därför är det svårt att få ett hum om hur många som kommer, men i år hade vi vår populära och trogna Marita Åkesson som extra dragplåster.

 

Marita Åkesson hade dagen till ära förberett en, kan man säga, introduktion i Angrecoidernas värld och visade upp några godbitar för att demonstrera variationerna inom gruppen, olika korsningar, dess föräldrar, och vilka gener som går igenom vid korsning. Mycket vackra bilder och goda råd kring odling av dessa vita skönheter.

Marita med ett praktexemplar av Angraecum Veitchii (A. eburneum x sesquipedale)

Marita med ett praktexemplar av Angraecum Veitchii (A. eburneum x sesquipedale)

Angrecoider är ett samlingsnamn för flera olika släkten, Angraecum, Aerangis,  Jumella  mfl, men Marita avgränsade sig till de två förstnämnda. Nedan följer några av bilderna som visades.

Först några från släktet Aerangis där de flesta är småväxta plantor.

Aerangis citrata

Aerangis citrata

Aerangis biloba  x distincta

Aerangis biloba x distincta

Minatyrarten Aerangis luteo-alba var. rhodosticta

Minatyrarten Aerangis luteo-alba var. rhodosticta

 

Släktet Angraecum med sina ca 200 arter får representeras av nedanstående hybrid.

Angraecum-hybriden ’Lemforde’ med sina föräldraarter

Angraecum-hybriden ’Lemforde’ med sina föräldraarter

 

Även till dagens möte hade medlemmarna tagit med blommande plantor för visning. Gunnel Janemalms bidrag får denna gång representera denna del av mötet.

Gunnel

Gunnel Janemalm med sin präktiga Chysis bractescens, en art som man inte ser så ofta men som verkligen pryder sin plats när den, som hos Gunnel, blommar med nio stora blommor.

 

Mingel

Lite tid för mingel, prat och utbyte av erfarenheter fanns det också tid för efter årsmötesförhandlingarna.

 

Nästa medlemsmöte är lördagen 21 mars 2015

 

 

 

 

-