Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Medlemsmöte lördag 24 januari 2015 « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Medlemsmöte lördag 24 januari 2015

Foto: Thomas Brosset, Arne Kardbom

Dåligt väder med snöslask den här lördagen gjorde att det inte var fullt i bänkarna denna gången. Men ett 20-tal medlemmar hade kommit.

Dagens program hade fått ändra inriktning, mot det som först meddelats, efter att den inbokade föredragshållaren hade lämnat återbud. Dagen tema var därför ”Dåliga plantor” eller ”Varför ser min planta ut så här” som en del frågade när de visade upp mindre lyckade exemplar.

vsos1

Trevligt tillsammans.

De flesta hade dock, dagens ämne till trots, riktigt trevligt.

vsos2

Sölve Kajanus med en mindre lyckad Cattleya.

Sölve lämnade sedan sin Cattleya till dagens lotteri, i hopp om att någon annan skulle kunna lyckas bättre i fortsättningen, vilket uppskattades av vinnaren då dragningen gjordes efter sedvanlig fikapaus.

Thomas med en Masdevallia.

Thomas med en Masdevallia.

Även Tomas Brosset hade med en misslyckad odling, en Masdevallia som inte ville sig och fick rådet att en omplantering nog var det som skulle hjälpa.

Ivar med sin Sophronitis coccinea.

Ivar med sin Sophronitis coccinea.

Ivar visade sorgset upp sin vanligtvis så prunkande Sophronitis coccinea (eller skall det vara Cattleya numera) och funderade på om gråsuggor kan orsaka förödelse. Åsikterna gick lite isär om detta men med omsorgsfull skötsel hoppades Ivar få den i skick igen.

Eric med en stor Epidendrum falcatum.

Eric med en stor Epidendrum parkinsonianum.

Eric Bäckströms problem var inte ohyra, utan hur man gör med en planta som växt ur sin kruka och som vill växa upp och ner, d.v.s. en Epidendrum parkinsonianum. De goda råd som kom var naturligtvis att montera på en korkbit, vilket kan vara svårt att sköta i vanliga boningsrum. Erics lösning blev att lämna över praktstycket till någon med växthus.

Ullöss på Phalaenopsis.

Ullöss på Phalaenopsis.

Anders Jonsson visade bilder på hur de hade fått ullöss med hem på en Phalenopsis och hur de med noggrann användning av insektsgift fått bukt med angreppet och plantan i blom.

Det fanns flera som kom fram med dåliga plantor och fick goda råd av övriga i församlingen. Men det var inte bara misslyckanden som visades upp utan också plantor man lyckats med.

Lars visar upp Paphiopedilum Leeanum.

Lars visar upp Paphiopedilum Leeanum.

Lars Gustavsson kunde visa upp ett fint exemplar av Paphiopedilum Leeanum (insigne x spicerianum).

Marita visar en Amesiella monticola.

Marita visar en Amesiella monticola.

och Marita visade en ganska ovanlig art, Amesiella monticola.

Amesiella monticola.

Amesiella monticola.

Amesiella monticola med vita, Angraecum-liknande blommor.

Nästa medlemsmöte är lördagen 21 februari 2015.

-