Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
VSOS vårexkursion « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

VSOS vårexkursion

Samos 2015

Årets exkursion gick till Kinnekulle, Västsveriges orkidéberg. Rubricerade benämning ”vårexkursion” kanske snarare skulle heta ”försommarexkursion” eftersom den gick av stapeln söndagen den 7 juni. Men med tanke på hur våren såg ut detta år så kanske benämningen inte är helt fel ändå. Den kalla våren hade gjort att mycket av växtligheten var sen så det kändes i alla fall som vår. Kanske lurades vi lite av att vi har haft några tidiga vårar på senare år. En del av orkidéerna bryr sig dock inte så mycket om vädret utan kommer då de skall men den kalla väderleken gör kanske att de står längre än vad de annars skulle göra. Ett exempel kan nämnas. Enligt gammal kunskap skall guckuskon på Kinnekulle blomma för fullt första söndagen i juni. I år var första söndagen just den 7 juni och visst blommade guckuskon för fullt.

Våren är ju en upptagen tid så vi blev inte så många som mötte upp men med undertecknade som guide blev vi i alla fall 8 personer som fick en fin dag ute i den underbara natur som Kinnekulle kan uppvisa.

Nedanstående karta visar några lokaler som kan vara värt ett besök på våren och lämplig väg att köra. Samtliga lokaler besöktes dock inte under vår exkursion.

Kinnekullekarta

Efter samling vid Källby och en snabb kopp kaffe där, de som kört från Göteborg hade ju varit i farten ganska länge redan, bar det i väg upp på berget och till Hjälmsäter som var första stoppet.

På väg mot Hjälmsäter körde vi utefter bergets västra kant och passerade en skylt ”Västerplana storäng”. Vi hann inte med något stopp där, men naturreservatet här ovanför branten mot Vänern är ett mycket trevligt utflyktsmål med slåtterängar och ädellövskog.

Ovanför gården Hjälmsäter finns ett skogsparti där kanske Kinnekulles största sevärdhet vad gäller växter, guckuskon (Cypripedium calceolus), finns. En väl iordninggjord stig finns ner genom kalkbergssluttningen till orkidéerna. Väl nere häpnas man, även om man sett detta tidigare, över de hundratals plantorna med sina praktfulla blommor.

Samos 2015       Samos 2015

Ett imponerande antal guckusko mötte deltagarna.        Foto: Thomas Brosset  / Stig-Arne Gullbrantz

Den markerade stigen genom området gav många tillfällen att fotografera skönheterna så kameror och telefoner gick varma.

DSC_9083 rez

Alla vill ha med lite av de vackra blommorna hem.            Foto: Ivar Edvinsen

Förutom guckusko hittade vi också tvåblad (Neottia ovata) men de flesta var vid denna tid bara i knopp. Längre fram kommer man att kunna hitta nästrot (Neottia nidus-avis) och senare även skogsknipprot (Epipactis helleborine).

Samos 2015  Tvåblad, Neottia ovata, en ganska oansenlig orkidé.   Foto: Ivar Edvinsen

Nästa mål för dagen var Munkängarna, det parkliknande lundområdet på nordvästra sidan av berget. Men innan vi gav oss av in i skogen var det dags att avnjuta den medhavda matsäcken. Ett kort besök för att eventuellt inta denna vid Råbäcks hamn, strax innan Munkängarna, gavs upp då en frisk västlig vind låg på från Vänerns kyliga vatten. Råbäcks hamn är annars en idyllisk plats som är väl värd ett besök.

Samos 2015

Mycket gott dukades upp.                   Foto: Thomas Brosset

Munkängarna besöker man kanske inte i första hand för orkidéerna även om det finns både guckusko, tvåblad, skogsnycklar och nästrot här. Inte heller var det den rika blomningen av blå-, vit- och gulsippor som lockade då dessa vid vårt besök till större delen var överblommade. Nej, det som lockar stora skaror hit i början av juni är ramslöken (Allium ursinum). Hela området är täckt av ett vitt täcke med ramslök. Bästa beskrivningen är nog att det ser ut som om skogen har drabbads av ett rejält snöoväder. En upplevelse för både syn- och luktsinne, hela skogen luktar lök.

Samos 2015

Ett hav av ramslök fyllde skogen med löklukt.               Foto: Thomas Brosset

Följer man stigen till höger när man kommer in i skogen går man nedanför den brant som havet en gång mejslat fram. Här finns många fina exempel på raukliknande formationer i den röda kalkstenen ovanför stigen.

Vår resa gick sedan vidare via ett kort stopp för att titta utöver det enorma stenbrott där Cementa tidigare bröt kalksten för sin cementtillverkning i Hellekis. Cementtillverkningen upphörde i slutet av 70-talet och brottet återställdes i viss mån. I mitten finns t.ex. en stor sjö där det har planterats ut fisk för sportfiske. Från utsikten får man en bra bild av de olika lager som berget består av.

Samos 2015

Utsikt över Cementas stenbrott, numera ett friluftsområde.                          Foto: Thomas Brosset

Ytterligare ett stopp för utsikt gjordes på Högkullen vid restauranten där. Härifrån har man en mycket vacker utsikt över nejden öster om berget. Högkullen, Kinnekulles topp består av diabas. Detta är en hård bergart som trängt upp och lagt sig som ett lock uppe på kalkberget och hindrat att den mjuka kalkstenen helt vittrat bort.

För den som gillar vyer kan rekommenderas ett besök i utkikstornet, som står på kullens högsta punkt, varifrån man ser milsvitt åt alla håll.

Men vi lämnade dock tornet därhän och begav oss till vårt nästa mål, Örnekulla, som ligger i södra ändan av naturreservatet Österplana hed och vall. Här finns en av få platser där man kan hitta orkidéen Adam & Eva (Dactylorhiza sambucina) utanför förekomsterna på Öland, Gotland och sydöstra Sveriges kustlandskap. Här vid Örnekulla har man vidtagit åtgärder för att bevara förekomsten. Området är t.ex. inhägnat för att hindra betande boskap. Först frampå eftersommaren släpps dessa in. Åtgärdena har gett resultat med en mångdubbling av de fåtal plantor som fanns då åtgärdena sattes in. Även St. Pers nycklar (Orchis mascula) har njutit gott av detta och frodas numera i stor mängd.

Samos 2015

Adam och Eva, här representerat av den gula färgformen.      Foto: Thomas Brosett

Vid tiden för vårt besök hade många av plantorna börjat vissna men tack vare den kalla våren fanns en hel del fortfarande i bra skick.

Vår rundtur var planerad att avslutas med ett besök på den del många framförallt förknippar med Österplana, området strax söder om kyrkan. Här parkerade vi på en kalkhäll så plan att man skulle tro att det var en asfalterad yta. Stigen ledde sedan ut på ett område med alvarmark. Alvarmarker finns på några få ställen i världen – främst på Öland och Gotland, och så här på Österplana. Den kännetecknas av kala kalkhällar och ett tunt jordlager på kalkberget. Det är en karg miljö. Den tunna jorden växlar snabbt från översvämmad till uttorkad. Och för växterna här gäller det att på våren snabbt blomma och sätta frö för att överleva till nästa år. En sådan är t.ex. kalknarven (Arenaria gothica) som endast finns här samt på Gotland och ett litet område i Schweiz.

Samos 2015

Kalknarv, en av Sveriges mera sällsynta växter.                     Foto: Thomas Brosset

Efter lite letande lyckades vi hitta rariteten som knappast var det som fångade ögat. Det gjorde däremot St. Pers nycklar som här blommade i tusental, en praktfull syn när orkidéerna blandade sig med gullvivorna.

Samos 2015

St. Pers nycklar stod fortfarande fina vid vårt besök.            Foto: Thomas Brosset

Nu vid vårt besök var det mesta av gullvivorna överblommade men mycket av orkidéerna stod kvar, speciellt i skuggiga lägen. Österplana är kanske det orkidérikaste området på Kinnekulle. Vi lyckades, att förutom St. Per, hitta korallrot (Corallorhiza trifida), ängsnycklar (Daztylorhiza incarnata), skogsnycklar (Dactylorhiza fuchsii) och flugblomster (Ophrys insectifera).

Samos 2015    Samos 2015    Samos 2015

Flugblomster, ängsnycklar och korallrot.                                              Foto: Thomas Brosset

Att flugblomstret blommade överraskade med tanke på hur våren varit men får kanske ses som ännu ett exempel på att svala och våta förhållanden kanske inte påverkar tidpunkten för när orkidéerna börjar blomma.

Att det också här fanns en liten koloni guckusko var inget vi denna gång sökte efter utan vi botaniserade i det stora utbud av blommor som fanns här. Naturreservatet består inte bara av alvar utan det finns också kärr och ängsmarker vilket gör att artrikedomen blir stor. Arter som fångade vårt intresse denna gång var t.ex. rosettjungfrulin (Polygala amarella), kattfot (Antennaria dioica) som med sina skilda han och honblommor bildar stora mattor. Andra typiska torrmarksväxter var brudbröd (Filipendula vulgaris) och rödkämpar (Plantago media). Trevliga bekantskaper var de små ormbunksarterna svartbräken (Asplenium trichomanes) och murruta (Asplenium ruta-muraria). Den senare starkt kalkberoende och finns därför endast på kalkmarker. Den kan dock hittas utanför sådana också fast då på kalkstensmurar eller stenmurar med kalkbruk.

Samos 2015     Samos 2015

Svartbräken respektive murruta, två små ormbunkar som trivs på kalk.  Foto: T. Brosset/S-A. Gullbrantz

Vad gäller orkidéer kan nämnas att det framåt midsommar kommer att finnas tusentals brudsporrar (Gymnadenia conopsea) samt honungsblomster (Herminium monorchis) och nattviol (Platanthera bifolia). Även skogsnycklarna, som vi nu såg enstaka blommor på, kommer då att finnas i stor mängd.

Tillbaka vid bilarna passade vi på att göra slut på det kaffe som fanns kvar medan vi summerade dagen. Vi konstaterade att med det ostadiga vädret som hade varit så hade vi valt rätt dag. Även om det inte hade varit sol hela dagen så hade vi i alla fall inte fått regn. Vad gällde orkidéerna så hade vi hittat det vi kunde vänta oss att hitta vid denna tid, åtta arter. Men framförallt hade vi fått en dag i den underbara natur som Kinnekulle kan uppvisa.

 

 

-