Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Medlemsmöte tisdag 15 september 2015 « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Medlemsmöte tisdag 15 september 2015

Text: Ivar Edvinsen

Foto: Thomas Brosset

!cid_ii_14fdb0f78762e549 rez

Ett 25-tal medlemmar hade mött upp då Västsvenska Orkidésällskapet startade höstens medlemsmöten. Som vanligt var detta första möte förlagt till en vardag, i år en tisdagkväll.  Temat för kvällen var nybörjarfrågor. Men till trots för att det annonserats om att medlemmarna skulle ta med någon nybörjare i bekantskapskretsen så var det nog inte många som förtjänade detta epitet denna kväll.  Hur som helst så är det nyttigt även för den erfarne odlaren att ibland återgå till grunderna för orkidéodling och diskutera dessa. Alltid kommer det fram något som är nytt för en del eller att man får en påminnelse om saker man bör beakta i större utsträckning än vad som görs i dagliga rutiner.

Mötet började som brukligt med de mötesformalia som hör till. Till dessa hör också att medlemmarna får visa upp vackra eller för den delen också misslyckade plantor. Denna kväll fanns exempel på bådadera.

!cid_ii_14fdb1d56e1fc5c1 rez     Paphhiopedilum henryanum

Paphiopedilum henryanum, en småväxt, behändig planta. (Bilden till höger är tagen vid annat tillfälle efter att blomman öppnat sig helt).

!cid_ii_14fdb0c565778c7b rez     !cid_ii_14fdb0cf1f49f000 rez

Paphiopedilum Prince Edward of York

Marita Åkesson visade upp två utsökta Paphiopedilum, primärhybriden P. rothschildianum x sanderianum (Paph. Prince Edward of York), maffiga blommor med långa petaler samt den småväxta men färgstarka P. henryanum.

Samos 2015     !cid_ii_14fdb0874ee4668b rez

Sture Lundberg hade med sig en ”Clowesia-hybrid” som visade sig vara något annat än det som den var inköpt som. I stället för den rosa Clowesia som det skulle vara, var blommorna kolsvarta med grön läpp (troligvis Catasetum tenebrosum). Sevärd i alla fall men kanske ett bra exempel på att det inte alla gånger blir rätt när man handlar via Internet.

Doritianopsis

Slutligen fick vi se en Doritaenopsis med två mångblommiga, starkt cerisefärgade blomstjälkar som undertecknade hade med.

!cid_ii_14fdb194cdf7fc03 rez

Kvällens mindre lyckade plantor hade Björn Lidén med. Det var dels en Phalaenopsis i starkt behov av omplantering samt en Paphiopedilum ’Black Jack’ som var inköpt i en glasvas helt utan kompost med endast lite vatten i botten. En något olämplig plantering för en Paphiopedilum.

 

Kvällens huvudämne skulle handla om ”basic” för orkidéodling och ordföranden som var föredragande fick till en trevlig diskussion med och mellan deltagarna om vad som är viktigt för vår hobby och hur detta kan lösas på olika sätt.

!cid_ii_14fdb1f6b43f8696 rez

Intresserade åhörare

Ett break mittvägs gjordes för fika och lottförsäljning. Efter pausen omplanterades ett par orkidéer. Diskussionen fortsatte under tiden med medlemmarna om faktorer att tänka på när man planterar om.

!cid_ii_14fdb20d800c472f rez   !cid_ii_14fdb35c948bb5d8 rez

En Cattleya och en Phalaenopsis planterades om

!cid_ii_14fdb26941c37dac rez   !cid_ii_14fdb29c0c9d93a4 rez

En Cattleya med stort behov av omplantering, samt samma planta efter omplanteringen. Nu med plats för i alla fall ett par års tillväxt.

 

Mötet avslutades med dragning på lotteriet och ett antal av medlemmarna kunde sedan gå hem i höstmörkret med ett nyförvärv.

 

-