Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
1-4 Mars 2018 – VSOS på Botans Orkidéehelg « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

1-4 Mars 2018 – VSOS på Botans Orkidéehelg

Orkidéhelg på Botan i samarbete med Västsvenska Orkidésällskapet

Västsvenska Orkidésällskapet fick i höstas frågan av Agneta Green, som arbetar inom marknad och kommunikation på Botaniska Trädgården i Göteborg om ett samarbete under Orkidéhelgen 1 – 4 mars.
Åsa Kullin som är en av växthusens trädgårdsmästare höll tidigare i år ett intressant föredrag för oss på vsos om skötseln av Botans orkidéväxthus och hon pratade då bland annat om framtidsplaner och förändringar samt om eventuella planer på förbättringar i växthusen. Åsa lade samtidigt märke till att det fanns ett gigantiskt stort intresse samt en mångårig kunskap inom orkidéodling bland föreningens medlemmar, därför kändes ett samarbete under orkidéhelgen som en strålande idé också från Åsas sida.

Västsvenska Orkidésällskapet har många gånger tidigare varit delaktiga vid t.ex. orkidéfrossan i Botan och vid diverse guidade turer runt om i växthusen då orkidéer varit huvudtemat. Men denna helg skulle komma att bli lite annorlunda då temat i Mars var att dekorera de tre orkidéhusen på ett sätt så att det kändes som om man var på en ”orkidéutställning” när man gick runt i dem.

I utställningshuset som ligger i anslutning till växthusen, presenterades olika teman som anknöt till odling inom de sex olika nischerna. Det handlade t.ex. om ljus, krukor, odlingssubstrat och biologisk bekämpning. Detta rum var bemannat under vissa tider då den som var intresserad kunde prata med trädgårdsmästarna och/eller representanter från Västsvenska Orkidésällskapet.

Ett program med olika tider för de fyra dagarna fanns också tillgängligt där fotograferingskurser, generell botanik, omplantering, biologisk skadedjursbekämpning med nematoder samt försäljning av Botans egen blandning av orkidékompost fanns med.

Vi från föreningen delade upp oss på olika pass/olika dagar och Ivar Edvinsen, Sture Lundberg, Karin Fredholm, Sölve Kajanus representerade föreningen denna gång.
Precis som vid tidigare tillfällen hade vi satt upp ett planteringsbord med diverse plantor som behövde planteras om, plantor med goda rötter och plantor med något sämre rötter.
Vi hade fått låna några olika fina plantor från växthusen som vi hade frontade på bordet för att väcka besökarnas intresse. I samma rum som vi befann oss i fanns också andra orkidésläkten som tillhörde Botan uppställda för visning såsom Miltonia, Zygopetalum, Paphiopedilum, Burrageara m.fl.

Den här helgen var det fullspäckat av genuint intresserade besökare och man märkte tydligt att intresset och även den generella kunskapen om orkidéer hade ökat bland besökarna denna gång. ”Trevligt att se” var att fokuset på den vanliga phalaenopsis orkidén hade minskat något.

Besökarna ställde oväntade frågor som exempelvis hur man får en Burrageara Nelly Isler att blomma om, eller varför en cattleya hybrid som har alla de rätta förutsättningarna för att blomma ändå inte gör det.
Det ställdes också frågor om substrat, övervattning, underbevattning, orkidébutiker på nätet etc.

Ivar & Anders visade praktiskt hur man kan trigga en vanlig phalaenopsis att skjuta ut sina pollinier. De berättade därefter om nästa steg för handpollination in i stigmat på en annan phalaenopsis och hur det därefter kan bildas en frökapseln på den bakre delen av den pollinerade blomman.

Andra tider visade vi för nyfikna besökare hur man kan plantera om en orkidé.

Vi hade satt upp en namnlista på väggen bredvid vårt planteringsbord för att kolla upp intresset för en eventuell Orkidékurs i hemma-odling och det visade sig vara ett uppskattat förslag bland besökarna då ett flertal också senare visade intresse att deltaga.

Åsa Kullin kom på utsatta tider in till utställningsrummet och demonstrerade biologisk skadedjursbekämpning med nematoder. Nematoderna förvarade hon i burkar. Dessa djur är intressanta då de är aktivt målsökande på jakt efter sina värddjur. Helt ofarliga att använda och de används i Botans växthus.

Västsvenska Orkidésällskapet tackar för fyra intensiva och intressanta dagar och hoppas såklart på att få komma tillbaka vid nästa tillfälle också!

Text: Karin Fredholm

-