Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Phalaenopsis « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Phalaenopsis

En lättskött orkidé med blomning som ofta varar i flera månader. I naturen är den epifytisk (trädlevande). Härstammar från Sydostasien. I Sverige kallas den ofta för ”Brudorkidé.”
 • PLACERING
  Phalaenopsis vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men inte direkt sol resten av året. Den är varm växande, trivs vid en temperatur 18-30° och passar väl i boningsrum. Vill gärna ha luftväxling men inte kalldrag.
 • VATTNING
  Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning, men det bästa är regnvatten. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning mellan mars och oktober. Om plantan är vinterblommande gödsla en gång i månaden under denna tid.
 • OMPLANTERING
  Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i ren pinjebark (om plantan är liten eller i dåligt skick kan man blanda i lite vitmossa). Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.
 • Viktigt!
  Vatten får aldrig stå i bladrosetten! Klipp helst inte av blomstängeln förrän den är helt torr.

-