Warning: Use of undefined constant WPRBLVERSION - assumed 'WPRBLVERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vsos.se/public_html/wp-content/plugins/wp-render-blogroll-links/WP-Render-Blogroll.php on line 19
Vårexkursion 2016 « Västsvenska Orkidésällskapet

Admin

Vårexkursion 2016

DSC_6459 VSOS

Text: Ivar Edvinsen

Foto: Thomas Brosset och Ivar Edvinsen

Under våren hade det framkommit att man gärna ville ha en exkursion så som vi hade förra året. Det beslöts därför på majmötet att anordna en exkursion även detta år till Kinnekulle. Datum blev satt till lördagen den 4 juni med tanke på den varma våren och därmed en tidig blomning.

Totalt åtta personer ställde upp vid tidpunkten för samling vid Källby och som kom att få en riktig fin dag i Kinnekulles härliga natur.

Resan startade vid Hjälmsäter och guckuskolokalen där. Lokalen var en imponerande syn till trots för att en del av guckuskorna var på nergång och att det kanske inte var något rekordår.

!cid_ii_15549c6f472fff06 just

Gruppen samlade (exkl. fotografen) vid guckuskolokalen.

!cid_ii_15549c5fcdd55e3e

Guckusko (Cypripedium calseolus)  Tydligen hade den varma våren satt sina spår i beståndet redan vid denna tid som annars skulle vara högsäsong.

 

DSC_6412 rez      DSC_6414 rez

Ivrigt fotograferande av den imponerande synen av hundratals guckusko.

 

Nästa mål för dagen var Munkängarna där ramslöken vid denna tid är det stora dragplåstret även om det för oss också var intressant med det oansenliga tvåbladet (Neottia ovata), en helt grön småblommig orkidé.

DSC_6418 rez     DSC_6433 rez

Det så mest ut som om ett veritabelt snöoväder dragit fram.

 

 

Flera av deltagarna hade fått starta tidigt på morgonen så innan vi fortsatte från Munkängarna passade det bra med lite förtäring från den medhavda matsäcken.

!cid_ii_15549ca5bcee5374 rez

Trevlig pratstund sittande på den mur som finns kvar efter det hotell (pensionat) som en gång låg just utanför den stora lunden.

 

Mätta och nöjda fortsatte vi sedan till Örnekulla. Men först gjordes det stopp för att dels titta ut över Cementas stora kalkbrott utanför Hellekis, dels på Högkullen för att beundra utsikten över nejderna nedanför Kinnekulle. Örnekulla är en del av det stora naturskyddsområdet ”Österplana hed och vall”. Området sköts noggrant av naturskyddsföreningen och är till stora delar inhägnad med elstängsel. Här finns en av få platser där man kan se Adam och Eva (Dactylorhiza sambucina) i inlandet. Denna är annars i Sverige i huvudsak bunden till ostkusten. På grund av den varma våren var Adam och Eva så gott som helt avblommade nu vid vårt besök. Det fanns dock några St. Per nycklar som så bra ut fortfarande.

DSC_5968 rez

Ovanstående bild är tagen ca 2 veckor tidigare och visar förutom de två färgformerna av Adam och Eva (röd och gul i förgrunden) en ofantliga mängd gullvivor som också gynnats av den hävd som utförs inom området.

På väg tillbaka till bilarna tog vi en avstickare till en damm som bildats i ett av de gamla stenbrotten för att se om det fanns några salamandrar. I gruppen hade vi med ordföranden i Naturskyddsföreningen i Lidköping, Kent Boström, som kunde mycket om salamandrar och som berättade intressant om dessa små varelser. På grund av mycket alger i vattnet var det tyvärr inte mycket vi kunde se denna gång.

DSC_6434 kollage

Runt dammen svärmade det av färgglada flick- och trollsländor. För att sätta korrekt namn på sådana måste man vara expert, så i skrivande stund låter jag bli.

 

Vi avslutade vår exkursion denna fina vårdag med att besöka området av Österplana hed och vall som ligger intill Österplana kyrka. Här finns att antal olika miljöer från sumpigt kärr till torr alvarsmark. Vegetationen blir därför mycket artrik.

DSC_5985 rez

Eftersom St. Pers nycklar (Orchis mascula) var så gott som avblommade här visar ovanstående bild hur dessa såg ut två veckor tidigare. Bakom buskridån syns Österplana kyrka.

Förutom St. Pers nycklar hittade vi här ytterligare 4 orkidéarter.

!cid_ii_15549cb210af026d  !cid_ii_15549cc76716dca3  !cid_ii_15549d9d2c3f14c2  !cid_ii_15549d92efb0fc8d

Från vänster ser vi korallrot (Corallorhiza trifida), flugblomster (Ophrys insectifera), blodnyckel (Dactylorhiza incarnata subsp cruenta) och slutligen längst till höger skogsnyckel (Dactylorhiza fuchsii) som var en överraskning med denna tidiga blomning.

 

Det var ett ganska nöjt gäng som så småningom återkom till bilarna efter rundturen. En sista skvätt kaffe intogs under en trevlig pratstund innan kursen sattes hemåt igen.

En summering av dagen kan göras enligt följande: Att vi förutom frisk luft, motion, trevliga diskussioner och massor av natur i fint försommarväder också kunde räkna in åtta olika orkidéarter.

-